Het Aeolus Cellokwartet is voortgekomen uit het NMF-cellokwartet, dat haar naam dankte aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het bijzondere aan dit ensemble is, dat het om een een strijkkwartet met vier dezelfde instrumenten gaat. De naam Aeolus is ontleend aan de mythologische figuur Aeolus, die de vier winden beheerde. Net zoals Aeolus zijn vier verschillende winden kon uitzenden vanuit een grot, zo brengen onze vier verschillende instrumenten van dezelfde familie een dynamisch klankenpalet via de snaren tot trilling.

Het kwartet debuteerde tijdens het Kamermuziekfestival van Janine Jansen in 2008. Daarna volgden ondermeer optredens in De Doelen, het Muziekcentrum Frits Philips en het Radio 4-programma Spiegelzaal.

In 2009 presenteerde het de wereldpremière van twee onlangs ontdekte werken voor cellokwartet van Samuel de Lange jr. uit 1900. Een partituur van het manuscript werd door Jascha Albracht ontdekt in een buitenlands archief en is vervolgens uitgegeven door het Nederlands Muziek Instituut . In datzelfde jaar werd het kwartet door het NMF gevraagd mee te werken aan een cd waarop zij te horen zijn met twee juweeltjes uit de cellokwartetliteratuur.

Het kwartet kijkt over de grenzen van het geijkte repertoire en streeft naar diversiteit in programma’s en muziekstijlen. Denk hierbij aan klassieke concerten of lecture-recitals waarbij de bijzondere instrumenten van het NMF en/of de composities op het programma nader besproken worden.

Aeolus Cellokwartet

www.cellokwartet.nl

Sander van Berkel  Cellist